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Purpose
Sea ice primary production is considered a valuable energy source for the Arctic, yet the extent that it fuels this ecosystem is unclear. To resolve this, we quantify ice algal carbon signatures in over 2300 samples from 155 species including invertebrates, fish, seabirds and marine mammals collected between 1982 and 2019 across the Arctic shelves. Here we show sea-ice organic carbon signatures within 96% of the organisms investigated, which were collected year-round from January to December, suggesting continuous utilization of this resource. These results emphasize the important role of ice algal carbon through benthic retention that is available to consumers, supporting Arctic marine food webs year-round. Finally, we suggest that alterations to the phenology, distribution and biomass of ice-associated primary production anticipated with declining seasonal sea ice will disrupt sympagic-pelagic-benthic coupling and consequently the structure and the functioning of the food web which is critical for Indigenous Peoples, commercial fisheries, and global biodiversity.
Résumé
Ce document contient une synthèse complète des résultats déjà publiés sur les isoprénoïdes hautement ramifiés (HBI), et fournit une évaluation quantitative spatiale et temporelle de la répartition du carbone dans l’écosystème marin arctique. Il valide les estimations des valeurs du carbone organique particulaire de la glace de mer (COPG) en tant que prédicteurs quantitatifs du carbone des algues glaciaires dans les réseaux trophiques de l’Arctique. Cette publication est le fruit d’une collaboration entre les intervenantss suivants : C.W. Koch (Natural History Museum, Londres, Royaume-Uni; Center for Environmental Science de l'Université du Maryland, Maryland, États-Unis); T.A. Brown (Scottish Association for Marine Science, Oban, Écosse); R. Amiraux (Centre des sciences de l’observation de la Terre, Université du Manitoba, Canada); C. Ruiz-Gonzalez (Scottish Association for Marine Science, Oban, Écosse); M. Maccorquodale (Scottish Association for Marine Science, Oban, Écosse); G. Yunda-Guarin (Québec-Océan et Takuvik, Département de biologie, Université Laval, Canada); D. Kohlbach (Institut polaire de Norvège, Fram Centre, Tromsø, Norvège); N.E. Hussey (Biologie intégrative, Université de Windsor, Ontario, Canada).
Purpose
Sea ice primary production is considered a valuable energy source for the Arctic, yet the extent that it fuels this ecosystem is unclear. To resolve this, we quantify ice algal carbon signatures in over 2300 samples from 155 species including invertebrates, fish, seabirds and marine mammals collected between 1982 and 2019 across the Arctic shelves. Here we show sea-ice organic carbon signatures within 96% of the organisms investigated, which were collected year-round from January to December, suggesting continuous utilization of this resource. These results emphasize the important role of ice algal carbon through benthic retention that is available to consumers, supporting Arctic marine food webs year-round. Finally, we suggest that alterations to the phenology, distribution and biomass of ice-associated primary production anticipated with declining seasonal sea ice will disrupt sympagic-pelagic-benthic coupling and consequently the structure and the functioning of the food web which is critical for Indigenous Peoples, commercial fisheries, and global biodiversity.
Résumé
Ce document contient une synthèse complète des résultats déjà publiés sur les isoprénoïdes hautement ramifiés (HBI), et fournit une évaluation quantitative spatiale et temporelle de la répartition du carbone dans l’écosystème marin arctique. Il valide les estimations des valeurs du carbone organique particulaire de la glace de mer (COPG) en tant que prédicteurs quantitatifs du carbone des algues glaciaires dans les réseaux trophiques de l’Arctique. Cette publication est le fruit d’une collaboration entre les intervenantss suivants : C.W. Koch (Natural History Museum, Londres, Royaume-Uni; Center for Environmental Science de l'Université du Maryland, Maryland, États-Unis); T.A. Brown (Scottish Association for Marine Science, Oban, Écosse); R. Amiraux (Centre des sciences de l’observation de la Terre, Université du Manitoba, Canada); C. Ruiz-Gonzalez (Scottish Association for Marine Science, Oban, Écosse); M. Maccorquodale (Scottish Association for Marine Science, Oban, Écosse); G. Yunda-Guarin (Québec-Océan et Takuvik, Département de biologie, Université Laval, Canada); D. Kohlbach (Institut polaire de Norvège, Fram Centre, Tromsø, Norvège); N.E. Hussey (Biologie intégrative, Université de Windsor, Ontario, Canada).